
koulutamme pikaraitiotieosaajia
Light rail training -koulutusohjelma
HKL aloittaa korkeatasoisen ja kattavan pikaraitioteiden ja raitioliikenteen kansainvälisen koulutusohjelman.
Raitiotieverkosto pääkaupunkiseudulla on kolminkertaistumassa. Osaajia tämän historiallisesti mittavan muutoksen laadukkaaseen toteuttamiseen tarvitaan paljon niin ratojen kuin varikoiden suunnitteluun, toteutukseen ja elinkaaren aikaiseen hallintaan sekä vaunukalustoon ja itse liikenteeseen liittyviin tehtäviin.
Koulutusohjelman tavoitteena on kasvattaa tarvittavaa osaamista, luoda edellytykset toivotun kaupunkikehityksen toteutumiselle ja edistää siten mm. Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelmaa. Koulutusohjelma on suunnattu kaupunkiraideliikennealan toimijoille niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla.
Pikaraitiotiekoulutus on kattava kokonaisuus pikaraitiotien suunnittelun, rakentamisen, elinkaaren hallinnan, operoinnin ja kaupunkikehityksen ammattilaisille.

Koulutusohjelman suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa HKL yhteistyössä sveitsiläisen yliopiston Ostschweizer Fachhochschulen kanssa.
Koulutuksen promoottoreita ovat HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski ja suuret kaupunkiraidehankkeet -yksikön johtaja Artturi Lähdetie. Koulutuksen vetäjänä toimii professori Gunnar Heipp. Koulutus toteutetaan englanniksi.
PERUSTASO
Koulutus on tarkoitettu alan uusille asiantuntijoille, joilla ei ole pitkää kokemusta, mutta joiden on kannettava vastuuta asiantuntijana, projektipäällikkönä tai vastaavassa roolissa meneillään olevassa tai tulevassa pikaraitiotiehankkeessa.
edistynyt taso
Koulutus on tarkoitettu raideliikenteen tai kaupunkikehittämisen ammattilaisille, joilla on jo kokemusta julkisen liikenteen ja kaupunkikehittämisen parissa.
pilotti
Ensimmäinen koulutus on pilottijakso, jolla kehitetään koulutuksen sisältöä ja organisointia. Koulutuksen laajuus vastaa edistyneen tason koulutusta. Osallistujat pilottijaksolle on valittu.

koulutuksen rakenne
Koulutus koostuu yhteensä neljästä viikon mittaisesta opetusjaksosta, joista jokaisella on neljä luentopäivää ja yksi ekskursiopäivä. Jaksot sijoittuvat kokonaisuudessaan viiden kuukauden ajanjaksolle. Opetusjaksoista kaksi toteutetaan Zürichissä, yksi Helsingissä ja yksi Dresdenissä.
Opiskelu sisältää:
- luentoja
- työpajoja
- vertaiskeskusteluja ja verkostoitumista
- kohdevierailuja
- keskustelufoorumeita
- itsenäisesti ja ryhmätyönä laadittuja harjoitustöitä.

Kurssin kaikki opintojaksot ja lopputyön suorittaneille osallistujille myönnetään Ostschweizer Fachhochschulen todistus kurssin suorittamisesta.
aikataulu
Pilottijakso järjestetään vuonna 2021. Ensimmäisen perustason koulutuksen on tarkoitus käynnistyä keväällä 2022 ja edistyneen tason koulutuksen vuoden 2022 aikana. Koulutus kestää yhteensä viisi kuukautta.
Aikataulua voidaan tarkistaa koronapandemian tai muun painavan syyn vuoksi.
KOULUTUKSEEN HAKU
Opiskelijat valitaan koulutukseen hakumenettelyn kautta. Koulutukseen otetaan 15-19 osallistujaa. Opiskelijavalinnoista vastaa HKL yhdessä Helsingin kaupungin edustajien kanssa.
Koulutus on suunnattu kaupunkien asiantuntijoille, joukkoliikennetoimijoille sekä alan suunnittelijoille, urakoitsijoille ja toimittajille.
kustannukset
Koulutuksen hinta/osallistuja on 4000 €. Hinta pitää sisällään luennot, työpajat ja kohdevierailut
paikan päällä. Matka- ja majoituskustannukset Zürichissä, Dresdenissä ja Helsingissä
neljän viikon ajalta ovat arviolta noin 2500-3500 €. Koulutuksen sekä matka- ja majoitus-
kustannukset maksaa osallistuja/ osallistujaorganisaatio.
Koulutusmaksun sekä matka- ja majoituskustannusten arviot perustuvat tämänhetkisiin saatavilla oleviin tietoihin.

koulutuksen tavoitteet
Koulutuksen tavoitteena on tukea Helsingin seudun kaupunkikehitystä ja sen edellyttämää raitiotiejärjestelmän laajentumista. Mittavan muutoksen onnistunut toteuttaminen edellyttää pikaraitiotiejärjestelmiä koskevan osaamisen vahvistamista ja lisäämistä nykyisestä.
Sveitsiläisen Ostschweizer Fachhochschulen tavoitteena on, että Helsingin seudun tarpeisiin valmistellusta Light Rail Training -koulutusohjelmasta rakennetaan kokonaisuus, jota voidaan myöhemmin hyödyntää myös muissa pohjoismaisissa kaupungeissa. Tavoitteena on myös, että koulutusohjelma saadaan integroitua opintovapaan kaltaisiin järjestelmiin.
tarjoamme kansainvälisen tason tietotaitoa
Haluamme varmistaa, että organisaation johdolla, projektipäälliköillä ja projektihenkilöstöllä on laaja-alainen ja kansainvälisesti korkeatasoinen tietotaito pikaraitiotiehankkeista ja pikaraitioliikenteestä.
päivitämme alan ammattilaisten osaamista
Haluamme päivittää asiantuntijoiden osaamisen vastaamaan pikaraitiotiehankkeissa tarvittavaa monipuolista osaamista ja kehittää pikaraitiotiehankkeiden laatua suunnittelu- ja toteutusvaiheissa sekä elinkaaren hallinnassa.
vahvistamme Helsingin asemaa alan toimijana
Haluamme vahvistaa Helsingin asemaa yhtenä johtavista suomalaisista infrastruktuuri- ja liikennöintitoimijoista. Haluamme myös varmistaa, että alalla on riittävä määrä asiantuntevia henkilöitä, jotta pikaraitiotiehankkeiden onnistunut toteuttaminen voidaan turvata.
varmistamme tuen alan monipuolisille osaajille
Haluamme luoda yhteistyö- ja tietoalustan alan toimijoille, kaupungeille, suunnittelijoille, insinööritoimistoille, rakennusyrityksille ja asiantuntijoille osaamisen jakamisen tueksi. Haluamme varmistaa, että alan asiantuntijoita ja työntekijöitä voidaan tukea työssään parhaalla mahdollisella tavalla.
EDISTÄMME VERKOSTOITUMISTA JA KANSAINVÄLISYYTTÄ
Haluamme kasvattaa alan tunnettuutta ja tehostaa verkostoitumista eurooppalaisten toimijoiden kanssa. Haluamme edistää parhaiden käytäntöjen omaksumista vierailevien kouluttajien ja mm. Saksaan, Sveitsiin ja Ranskaan suuntautuvien opintomatkojen avulla.
tarjoamme kaupunkikehittämisen osaamista
Haluamme varmistaa, että alan asiantuntijoilla on erinomainen ja laaja-alainen osaaminen pikaraitiotiehankkeiden ohjelmoinnista osana kaupunkikehittämistä, niin suunnittelusta, hankinnasta, toteutuksesta kuin hallinnastakin.

yhteystiedot
Onko sinulla kysyttävää koulutuksesta?
Ota yhteyttä!
Koulutuspäällikkö Marjukka Mikola
puh. 040 486 0936
marjukka.mikola@hel.fi


